Tiedote 13.11.2018
Hamppusampo vastaa Eviralle – Voiko toimintaamme rajoittaa mahdollisesti tulevilla säädöksillä?
Hamppusampo käynnisti viime viikonvaihteessa verkkokaupassaan koemarkkinoinnin hampun kukinnoilla. Yhtiö tarjosi Hamppu tutuksi -pakettia jossa oli koemarkkinointina vertailussa neljää erilaista kukintoa mutta jotka kaikki olivat CBD-lajikkeita ja, joissa kielletyn THC-yhdisteen osuus on hyvin vähäinen. Näitä kukintoja ei voi käyttää huumausaineena ja yhtiö markkinoi sitä elintarvikkeena.
Hampun lehtiä ja kukintoja on jo pitkään myyty Suomessa maahantuontitavarana ja niitä on myös kasvavassa määrin tilattu ulkomailta netin kautta. Hamppusammon avaama verkkokauppa oli ensimmäinen kerta, kun kotimaan markkinoille tarjottiin Suomessa kasvatetun hampun kukintoa.
Maanantaina Eviran ylitarkastaja Anna Mizrahi soitti ja ilmoitti että olemme tulkinneet väärin Eviran kannanoton koskien hampun elintarvikekäyttöä. Evira ei ole sallimassa Finolan kukinnon myymistä elintarvikkeena ja meitä kehotettiin lopettamaan myynti ja korjaaman virheet.
– En oikein päässyt perille siitä missä olimme tulkinneet Eviraa väärin, mutta lupasimme sulkea verkkokaupan toistaiseksi, kertoo Hannu Hyvönen Hamppusampo -yhtiöstä.
Vaatimus oli kuitenkiin voimassaolevaan EU-lainsäädäntöön perustumaton ja tämä käy ilmi ylitarkastajan omista lausunnoista.
Lainaus Yle:n uutisesta:
”Eviran ylitarkastaja Anna Mizrahi kertoo, että EU-komission uuselintarvikeluettelossa kerrotaan eri kasvien ja niiden osien käyttöhistoriasta. Luettelossa hamppu mainitaan, mutta sen osia ei määritellä erikseen.
Mizrahin mukaan komission uuselintarviketyöryhmän mielestä hampun osalta kirjaus on liian ylimalkainen. Työryhmässä on katsottu, että kaikilla hampun osilla ei ole käyttöhistoriaa elintarvikkeena, joten kirjausta on tarkoitus täsmentää.”
Hamppusampo Oy toteaa että Suomessa tulee toimia EU:n komission hyväksymän voimassaolevan linjauksen pohjalta ja hamppu on sen mukaisesti elintarvike kaikkine osineen. Hampun kukintoa ei ole erotettu omaksi kategoriakseen, eikä sitä ole säädetty uuselintarvikeluvan vaativaksi tuotteeksi,
Jos jotkut tahot ovat sitä mieltä että hampun kukinto pitäisi irrottaa elintarvikemäärittelystä ja vaatia sille uuselintarvikestatusta, asiasta tullaan varmasti käymään perustava tieteellinen keskustelu. Mutta tällä hetkellä myös hampun kukinto on elintarvike eikä tarvitse uuselintarvistatusta. Ja olemme myös ainakin toistaiseksi siinä käsityksessä ettei voida vaatia yhtiötämme lopettamaan CBD-hampun myyntiä EU:n elintarvikelainsäädännön pohjalta.
– Emme kuitenkaan halua konfliktia viranomaisten kanssa ja pidämme yhtiön verkkokaupan suljettuna ensi viikonvaihteeseen saakka, lupaa Hyvönen.
Viikonvaihteen aikana pidetään Hamppusampo Oy:n osakkaiden kehittämiseseminaari Ähtärin Gaija -ekokylässä. Paikasta ollaan kehittämässä yhtiön tutkimus- ja kehittämiskeskusta ja myös verkkokaupan tukkuvarastoa.
EU:n Uuselintarvikeluettelo määrittelee..
”In the European Union, the cultivation of Cannabis sativa L varieties is granted provided they are registered in the EU’s ‘Common Catalogue of Varieties of Agricultural Plant Species’ and the tetrahydrocannabinol (THC) content does not exceed 0.2 % of the plant. Without prejudice to other legal requirements concerning the consumption of hemp (Cannabis sativa) and hemp products, Regulation (EU) 2015/2283 on novel foods is not applicable to most foods and food ingredients from this plant”. Other specific national legislation may restrict the placing on the market of this product as a food or food ingredient in some Member States. Therefore, it is recommended to check with the national competent authorities”
…kannabidiolista (Cannabidiol) näin:
”Extracts of Canabis sativa L in which cannabidiol (CBD) levels are higher than the CBD levels in the source Canabis sativa L are novel in food. Cannabidiol (CBD) is one of the cannabinoids in Cannabis sativa plant. In the European Union, the cultivation of Cannabis sativa L. varieties is granted provided they are registered in the EU’s ‘Common Catalogue of Varieties of Agricultural Plant Species’ and the tetrahydrocannabinol (THC) content does not exceed 0.2 % of the plant.”
0 kommenttia